onsdag den 28. marts 2018

Hyggemosters How to - Ananasplante.

Efter 13 år, har jeg kunne høste en ananas, fra mine hjemmelavede ananasplante. Og rigtig mange har spurgt mig, hvordan man laver sådan en ananasplante. Så derfor vil jeg lave en lille guide, så I kan komme i gang med at lave, jeres egne ananas. 


Det hele begynder med en ananas. Køb en i supermarked med en pæn top, som ikke er vissen. 

Når du så spiser ananassen, skære du toppen af den, og piller kødet af. Her efter fjerner du de nederste blade på stokken, så stokker er bar de nedeste 4-5 cm. 


Læg den til at tørre et par dage. Hvis den er helt frisk når du planter den, er der risiko for den rådner. Lader du den tørre for længe, begynder toppen at visne. 2-3 dage er bedst. 

Start med at plante toppen i en lille potte. Så vil rødderne hurtigere finde fæste. Du vil komme til at pante, planten om flere gange. Men begynd med en lille potte. 
Fyld den med god frisk jord. Byggemarkederne bugner med det lige nu. Jeg har brugt jorden fra en plantesæk. 


Pres jorden godt ned om toppen. Du kan evt. sætte et par pinde omkring den, for at støtte, inden den får rødder. Jeg sætter også pindende som en sikkerhed, da en kat, nemt kan komme til at skubbe til den. Sæt den i varm vindueskarm, med masser af sol. Du kan pakke planten ind i en stor frysepose. Dette kan skabe mere varme og højere fugtighed, og dette kan fremme plantet til at sætte rod. Jeg har valgt ikke at gøre det. 

Planten må ikke tørre ud, i mens den sætter rod. Men den må endelige heller ikke stå i vand konstant. Så rådner den. Lidt vand hver dag og stik ellers en finger i jorden. 

Når planten så har sat rødder, vil du kunne mærke på den, at den står fast i potten. Den vil også begynde at skyde nye blade i toppen. Nogle af de gamle blade i bunde vil begynde at visne, med dem klipper du bare af, når de er helt visne. 

Planten skal ompottes én gang om året, for den vokser en del. Den skal vandet jævnlig, men må godt tørre lidt ud, når den har sat rødder og begynder at gro. Den skal have sollys, og vil meget gerne stå ude om sommeren. Om vinteren kan den godt stå på en altan eller udestue. Ved køligere temperature, når væksten bare lidt i stå. Min har stået ude på altanen de sidste mange vintre. 

Hvornår kommer der så frugt? 

Ja de fleste steder jeg har kunne læse mig frem, står der at der går mellem 4 og 7 år. Men her gik der 13 år. Men som sagt så stod min plante meget uden, og blev lidt forsømt. Og efter 13 år, var min plante blevet meget, meget stor. Den var over en meter i diameter, og den fyldte rigtig meget, med de stikkende blade. 

Men i oktober sidste år opdagede vi så starten på en lille frugt. Vi satte den i det varmeste og mest solrige vindue, hele vinteren, og forkælede den godt, med gødning. (almindelig gødning til stueplanter her helt fint) Og stille og roligt voksede den lille ananasfrem 

I slutningen af november blomstrede den. Ananas blomstre med en masse små lilla blomster, rundt omkring på hele frugten. Det er rigtig flot. 


I februar var den blevet rigtig stor, og nu manglede den bare at modne. 


Og her i marts høstede vi den så. En ananas er klar til høst, når den begynder at blive gul i bunden, og dufter sødt af ananas. Hvis den bliver overmoden knækker den selv af. 


Selve plantet får ikke flere frugter, og går ud. Nogle gange sætter de et sideskud, man så kan beholde. Men det havde vores ikke gjort. 

Det føltes meget vemodigt at smide den gamle plante ud. Den havde fuldt mig i 13 år, og gennem 3 forskellige lejligeheder. Men nu har jeg så plantet toppen, på den frugt vi høstede. Og jeg håber virkelig den bliver til noget. 


Den smagte forøvrigt rigtig godt. Den var super sød og smagfuld, på trods af den mørke danske vinter. 

Jeg håber at I kunne bruge den guide til noget. Stil endelig spørgsmål :)

1 kommentar:

  1. Jeg er simpelthen nød til at prøve det.. Har set det flere gange om nu må jeg altså ha fat i en lækker ananas, så jeg kan prøve..

    Knus <3

    SvarSlet