søndag den 18. februar 2018

Mine orkideer - Gødning og blomstring.

Hej igen. I dag vil jeg forsætte med min lille personlige guide omkring orkideer. Og som lovet vil jeg skrive om hvordan jeg gøder, og hvordan jeg får min planter i blomst. 


Jeg gøder mine orkideer på to måder. Som jeg beskrev i indlægget om vanding, vander jeg ca en gang om måneden. Og den første weekend i hver måned tilsætter jeg lidt orkidegødning. 


Der ud over kommer jeg en gang om måned små marsvinelorte i vandet, når jeg har kogt og filtreret det. Og så ligger de i vandet til næste uge, og det vand, vander jeg så med. Det er planterne meget glad for, og jeg må indrømme at jeg godt kan lide den naturlige måde at gøde på. Vandet kan godt lugte en smule, når det har stået en uge, men når det er hældt fra, lugter det ikke mere. Nu er jeg jo ret selvforsynende med marsvinelorte, men det er jo ikke alle der har små gnavere i huset. Derfor kan jeg anbefale at hælde en sjat te eller kaffe i vandet. Det har også en rigtig god effekt. og det er en rigtig nem måde at gøde på. 

Jeg har hørt mange sige, at man ikke skal gøde om vinteren. Men det er jeg ikke enig i, da jeg oplever at mange at mine planter sætter blomster i vinterhalvåret, og derfor har brug for den ekstra næring. Orkideer blomster generelt når det bliver mere mørk og køligt. 

Jeg har en stor hvid Orkide som jeg har haft i tre år. Den var rigtig stor da jeg fik den, men den er bare blevet større og større, og den har nogle virklig flotte store blade. Dette tager jeg som et tegn på god pasning og gødning. 
Der findes ikke noget bedre end at opdage at en ny blomsterstængel er på vej. Og jeg bliver så glad når nye blomster er på vej. Nogle af mine planter er mere gavmilde end andre, og jeg har planter som næsten altid står med blomster, og det er jo bare fantastisk. 
Hos mig holder blomsterne i 2-3 måneder. Og ofte sætter planten nye knopper i spidsen af den gamle blomsterstængel. Så derfor skal du ALDRIG klippe en gren af, før den er død. Den grøn blomstergren er i live, og sætte derfor ofte flere knopper. Men når spidsen af grenen bliver gul og vissen, så klip den af. Der er ingen grund til, at planten sender energi ud en gren, som ikke bliver til mere. 

Når du klipper, bør du klipper over det øverste friske øje. Der er ofte at planten laver en ny blomsterstængel hurtigt, ved en frisk øje. Er grenen mere vissen, så klip den af, til du finder et grønt øje. Er den helt vissen, så væk med den. Så får planten ny energi til at sætte nye blomster. 

Det var lidt om gødning og blomstring. Vil du læse min indlæg om vanding så tryk HER

Næste gang vil jeg skrive om ompotning og Keikier. 

Og husk - Rådene jeg giver her, er helt mine egne. Ingen kommentarer:

Send en kommentar