søndag den 25. februar 2018

Mine orkideer - Omplantning og Keikier

Hej igen. Først og fremmest vil jeg gerne sige tak, for alt den positive respons jeg har fået, på mine to andre indlæg om orkideer. Der er rigtig mange som har læst med. I dag vil jeg skrive lidt om omplantning af orkideer, samt om Keikier, orkideens babyer. 

Når en orkide begynder at få pladsmangel i potten, kan se vise tegn på at den ikke trivsel. Den kan tabe bladene eller tabe knopperne inden de springer ud. Jeg har dog oplevet orkideer, som næste var kravlet ud af deres potte, og som stadig blomstrede videre i stor stil. 
Jeg har det princip, at jeg aldrig potter en plante om, som blomstre og trives. Heller ikke selv om der er pladsmangel i potten, på grund af rødder. For jeg har desvære oplevet, at en ompotning har taget livet af planten. Derfor ompotter jeg kun, hvis jeg kan se planten virkelig ikke trives. 


Man bør altid potte om foråret eller sommeren, da det er hård kost for planten, og den har brug for lys og varme bagefter. 
Når du tager planten op af den gamle potte, fjerner du forsigtigt alt den gamle jord og bark. herefter sætter du rødder i vand i en time eller to. Dette gør rødderne bløde, og så er de nemmere at få ned i den nye potte. Den nye potte skal være ren. Bøj forsigtigt rødderne så de kan komme ned i potten og fyld forsigtigt op med orkidejord undervejs. Mas endelig ikke for meget jord i potten, da det kan klemme rødderne, Men nok jord til at planten står fast. Nu skal planten bare have ro i uges tid, før du vander igen. 

Potten bør altid være gennemsigtig. Og orkidejord kan du købe i det fleste planteskoler, Meny eller Bilka. 

Nogle orkidemennekser siger, at man skal potter alle planter om hver 2. - 3. år. Men dette er jeg så ikke enig i. Jeg potter som sagt kun, når planten virkelig trænger. 

Keikier - Eller som nogle kalder det, orkidebabyer, er en helt videnskab for sig selv. En orkide som mistrives kan finde på at sætte Keikier. Dette gør den for at sikre sin egen overlevelse. En Keiki kan sidde på to måder. Den kan enten side på stænglen, som ovenover her. Eller den kan sidde ved rodden som på billede nede under. På den nederste er der faktisk to keikier. Den store øverst og en lille en til højre. Moderplanten har haft et terminalskud. Der sidder en lille vissen stilk i midten af planten. Når planten har haft et terminalskud, laver den ikke flere blade, og vil i sidste endn dø. Derfor har planten lavet nye små planter. Sidder en Keiki ved roden på planten, bør man ikke fjerne den. Det er ihvertfald meget svært. Man lader den sidde og når moderplanten så dør, overtager den nye lille. Den store Keiki her har sat stilk og gør klar til nye blomster. 

Sidder en Keiki på stængel, bør man lave dem sidde, til de har mindst tre rødder af 5 cm. Herefter kan de klippes af og plantes for sig selv. Det er samme fremgangmåde som ved ompotning. Også her bør man vente til foråret. Som I kan se på mine Keikier på billede nummer 3, har de begge sat an til at blomstre. Og jeg tager dem ikke af, før de har blomstret færdig. 

Dette var lidt om ompotning og Keikier. Hvis du vil læse om hvordan jeg vander kan du se det HER Og vil du læse om gødning og blomstring kan du læse HER

Og husk. De råd du læser her, er helt min egne. Ingen kommentarer:

Send en kommentar